Monday, December 6, 2010

Info about Saga EV


Saga EV atau Saga Electric Vehicle, kenderaan yang mengunakan tenaga electric sepenuhnya. Tak de guna petrol dah :D

Kenderaan ni aku rasa sesuai untuk kegunaan pergi balik kerja je. Sebab limit perjalanan 140KM, dan masa nak charging balik dalam 8 jam ( soket 240V ) atau 30 minit ( 50kW ).


Kereta ni memang nampak best tapi kalau difikirkan balik. Kalau nak guna untuk buat balik kampung teramat lah tak sesuai. Sekarang ni musim perayaan kalau kereta yang guna petro pon boleh beratur panjang nak isi minyak dekat R&R. Isi petrol paling lama pun satu kereta 10~15 minit. Cuba bayangkan kalau nak charging dekat R&R. satu kereta paling cepat dalam 30 minit. Dibuatnya stesen charging tu sikit je. Memang penuh la jawabnya. Dan semakin sesak lah lebuhraya dekat Malaysia ni di musim perayaan :P

Dan kaki racing mesti tak suka kereta ni sebab limit kelajuan yang tak berapa nak best.

Untuk info selebihnya, boleh lihat gambar2 dibawah.


Apa2 pun syabas Proton sebab dapat buat kereta yang best2 walaupun hanya baru dalam dunia Automotive.

3 comments:

Asyraf Kamarul said...

0o saga ni adala nmpk kat klims aritu tp sempat nk belek2 pun...
susah kalo asyk nk kna charge...

Apa Yang Aku Dan Anda Semua Lupa? | Asyraf

velasrizal said...

dh maju dh proton skrg ni kan..

Perkara Unik Tentang Lelaki Yang Menjadi Kegilaan Wanita

nazri said...

dalam saga ni meter multiscreen, aircond dial pun lain jenis bulat2 high material. 4 power windows dan handbrake dia pun mcm honda accord pnye