Wednesday, September 15, 2010

Step to D.I.Y "Meningkatkan Prestasi Car Air Conditioner"

Senarai harga bahan2 untuk memulakan D.I.Y Meningkatkan Pretasi Car Air Conditioner .


Antara bahan2 nya ialah :

*Foam Pipe
*Aluminium foil tape
*Cable Ties
*Pisau @ Gunting

Dah ada bahan2 nya boleh la mula membalut... Hehe~


*kalau tak tahu nak cari mana salur paip aircon. Buka aircon kereta anda kemudian tunggu beberapa minit then matikan engine. Tengak mana2 salur dekat bahagian engin yang nampak macam basah2 sket. Then cuba sentuh jika sejuk. Itulah salur aircon kereta anda. Dan boleh la mula proses men D.I.Y :D

*UPDATE.

Kasi balut habis dari paip bawah sampai ke hujung..haha, Sejukkk woo air con kate aku...

22 comments:

stannero said...

kena bukak bumper x nak balut ? tapi ako keta viva igt nak cuba

Anonymous said...

X yah buka bumper..buka aircon waktu engine sejuk..lepas2 buka bonet dpn.then tgk paip yg nmpk mcm sejuk2.pegang kalau btol sejuk tu la paipnye.balut paip2 je hu2..

Anonymous said...

mohon copy n share maklumat ni...

Syukie said...

sila kan..jangan lupa kredit my blog :D

Anonymous said...

1st--- balut paip ac dgn foam pipe
2nd-- ikat dgn kabel tie baru balut dgn aluminium foil tape..
btul tak???

Syukie said...

cara tu boleh juga...tapi tak nampak lawa la sebab nampak aluminium foil tu berkedut2...

macam aku buat balut dulu dgn foil baru balut dgn foam pipe dan ikat dgn kabel tie je

Anonymous said...

mesti kena balut dengan aluminium foil ke? alamakk.. tadi pergi lupa nak beli..kalau guna foam pipe aje tak jadi earkk? tolong saya

Syukie said...

boleh je...tapi efek kurang sikit la...

lembik said...

mne nk dpt foam pipe huh??hardware?

Syukie said...

Dekat kedai yang menjual alat service aircon mesti ada, tapi susah nk jumpa kedai macam ni, so kena pandai2 cari :D

adibdaddy said...

baru buat tadi..tapi tak kemas mcm tuan blog...esok nak balik kg..n bagi komen k

Syukie said...

Taniah sebab bejaya sejukkan lagi kereta anda :D

Anonymous said...

wa best pula..salam kenal..nak tanya paip yang ada rasa panas tu kena balut juga?

Syukie said...

paim yg rasa panas tu x perlu balut...cair host getah tu nanti, (walaupon sebenarnya x cair)
biar haba panas tu dibebaskan....haba sejuk kita simpan jgn bagi keluar

Anonymous said...

Foam pipe tu kene potong dulu ke untuk masukkan kat sesalur Aircond tu?

Syukie said...

1st sorry sekarang memang jarang update blog, da zaman kerja ni. dulu zaman kolej rajin ler...Ada banyak masa terluang.

foam pipe tu kena potong dulu, belah dulu lepas tu jahit balik pakai cable tie, nak kemas lagi balut dengan aluminium tape.

Anonymous said...

klu kereta wira boleh bt x mcm ni???

Syukie said...

Semua kereta boleh, sekarang kereta baru-baru pun banyak buat macam ni :)

Tapi dia bagi ciput je, x keseluruhan pun...(kalau kereta murah-murah)

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Bohari Haj said...

Yang paip hitam tu nak balut juga ke?

Syukie said...

paip hitam yg ke radiotor tu ke, tu tak payah...panas benda tu...balut paip yang sejuk je~

asyura avf said...

Mne nak cari foil tape tu?