Friday, October 8, 2010

D.I.Y Car Voltage Stabilizer Part 2



Attention: Do this at your own risk. The author shall not be responsible for any damage or injury caused by using this circuit design. If you are unsure of any terms, please consult someone with electronic-based knowledge.


Versi pertama : Jadi, tapi kos yang mahal dan besar.

Versi kedua : Terbukti jadi dan berkesan. Menaikan sedikit pickup dan menstabilkan voltage


Proses me'upgrade versi kedua menjadi versi ketiga @ V3.

Capacitor disusun dengan kemas untuk menjimatkan ruang

Pasang jumper

Pasang Perintang dan LED

Bahagian belakang

Pasang cable terminal +ve dan -ve

Bahagian belakang

Proses menebuk casing, masukan suis dan soket fuse

Siap

Pemasangan, VS berfungsi dengan baik. LED menyala, bila dicabutkan terminal +ve dan -ve atau off kan suis atau cabut fuse, LED masih menyala dan beransur2 padam.


*Update 22/1/2011

Ramai yang mintak diagram VS versi ke3. So sapa2 yang nak boleh rujuk litar diatas. TQVM.

9 comments:

Anonymous said...

syukie...kasik aku list brg nak buat VS V3 ni... :) ijjatte@gmail.com

Anonymous said...

nak tanya yg V3 nilainya x sampai pun 47000micro farad
boleh ke?

Syukie said...

V1 kalau calculate mmg sampai 47,000uF. tapi yang V3 saya buat kurang sikit nilai dia supaya nak jimatkan ruang.Setakat ni kereta saya dah pakai 3 VS yang dibuat sendiri. Dah 6 bulan pon still tak ada masalah.

Feruz said...

Salam, Nak tanye..kapasitor 85°c xsesuai letak di ruang enjin,jadi boleh tak kalau sy pasang heatsink pada litar?

Syukie said...

elok ambil yg 110 darjah..85 boleh juga tapi pasang heat sink..kadang2 heat sink ni x banyak membantu sangat, kalau pakai heat sink yg berkualiti baru ok...

Feruz said...
This comment has been removed by the author.
Feruz said...

tq..sy dah try, okla panas skit then dsebabkan keraguan sy pakai kipas komputer + resistor...soklan sy, agak2 bleh masuk air x dlm box tu?hehehe

moses said...

Untuk line +ve dr bateri lagi elok kalau letak 1 fuse.anggaran dalam 20 ke 30 amp.kalau pakai slide fuse maca yang kereta pakai tu lagi bagus.

mohdzainuddin 85 said...

assalamualaikum tuan...saya ingin bertanya...adakah normal bila saya cabut cable SV , hampir 45 min leh nyala n beransur padam